összes könyv új könyvek Bódhiszattva Kiadó

A Nagy Titok Összeillő és Össze nem illő Ételek

A Győgyító Magyar Konyha gyökerei, betegséget okozó és életet meghosszabító ételek

szerző/Kovács Imre Barna

260 oldal

puha kötés

Bódhiszattva Kiadó 2024

5000 Ft

BEVEZETÉS Mindannyian nagyon büszkék vagyunk a magyar konyhára, és annak kiváló ízeire. Sokunknak van legalább egy receptje, amit a nagyszülőktől tanult, vagy emlékszik egy csodálatos ízre a régmúltból. Faluhelyen még sokszor feltűnnek a régi jó hagyományos ételek, különösen disznótor, esküvő, keresztelő, névnap, húsvét, karácsony és újév alkalmából. Vannak még itt-ott juhászok, csikósok, gulyások, halászok, vadászok, akik szent komolysággal tudják elkészíteni ősi ételeinket. De a városokban már egészen más a helyzet. Dédanyáink rá sem ismernének a sok újfajta ételre, a mirelitekből, leveskockából, fagyasztott pizzákból, egyéb fagyasztott maradékból, konzervekből, mikrohullámú sütőben összeállított „TV-vacsorákra”. Azt sem tudnák megmondani, hogy miért lett ételeink szerves része a tányérokon ragadt mosogatószer vagy a fehér por, ami a modern mosogatógépből kerül ételünkbe. 20 éve járom a világot, tanulmányozom az ételeket és elkészítésüket. Magyarország, Amerika, India, Mongólia, Korea, Kína, Nyugat-Európa, ÉszakAfrika voltak ezeknek az utaknak főbb állomásai. Gasztronómiai utazásaim tanulsága tömören az, hogy az úgynevezett modern amerikai-európai táplálkozás és annak terjedése a világban évről évre nyilvánvalóbb egészségügyi katasztrófát okoz. Mindez érvényes Magyarországra is ahol az étkezés messze eltávolodott a magyar konyha alapjaitól. A helytelen étrendből származó állandó mérgezés megszüntetése kulcsfontosságú. A napi étkezés jelentősége messze túlmegy azon, amit rohanó életünkben tulajdonítunk neki. A szakácskönyv megírásával az volt a szándékunk, hogy a hun alapelvek figyelembevételével a magyar konyha sok megszokott étele teljesen új színben, ízekkel és összefüggésben jelenjen meg. Ugyanakkor teljes joggal vissza lehet hozni a magyar konyhába az eredeti hun ételeket is. Ha ez megvalósul, akkor nem csak Európa fog újra rácsodálkozni a hun szakácsművészetre, hanem ázsiai vendégeink is örömmel fogják megtalálni sok híres ételük (pekingi kacsa, „nyolc gyémánt” kacsa, wonton, sukiyaki, – shinsollo, mongolian pot, stb.) eredeti változatait a hun konyhában.

» levél írás

Webgalamb