Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központról.

A Tibetet Segítő Társaság 1994-ben alakult alapítvány fomájában, Őszentsége, a XIV. Dalai Láma magyarországi útját követően. Nevezetes látogatása után, 1993-ban Őszentsége magyarországi és kelet-európai képviselőt küldött Budapestre, aki még abban az évben megnyitotta a Tibet Ház központot. A központ megnyitása után magyar polgárok spontán szerveződése folytán alakult meg a Tibetet Segítő Társaság Alapítvány (TST).
Az alapítvány célkitűzéseit az Alapító Okirat leírásából idézzük: „Az Alapítvány célja, hogy terjessze és népszerűsítse a tibeti kultúrát. Teret adjon a Tibetből és Tibetről érkező naprakész információk torzítatlan közvetítésének Magyarországon. Az Alapítvány hozzájárul a két ország hasonló történelmi múltja miatt is fontos kutatásokhoz, a tibeti magaskultúra tanulmányozásához és védelméhez a Kőrösi Csoma Sándor által megkezdett világi és vallási kapcsolatkeresésen keresztül.”

Megalakulásunk óta több esetben Őszentsége, a XIV. Dalai Láma meghívói, legutoljára 2010-ben, és magyarországi útjainak szervezői voltunk, valamint vendégül láttuk a tibeti hagyomány és kultúra több  képviselőjét is. Március 10-én, évről-évre egyre nagyobb érdeklődés kíséri, a Kínai Népköztársaság Nagykövetsége előtt szervezett figyelemfelhívó demonstrációinkat. A gyakorlati tiltakozás formáitól sem riadunk vissza, amit számos bátor akciónk is bizonyít.  
Kezdeményezésünkre a Magyar Parlament képviselőiből  Tibet Csoport alakult, akik Tibet érdekeit hivatottak képviselni a Magyar Parlamenten belül. Részt vettünk három, Tibet emberi jogainak elismerésével és megvalósításával kapcsolatos Parlamenti Határozati Javaslat előkészítésében is. Sajnálatosan ezeket a Magyar Parlament nem fogadta el. Nemzetközi, Tibettel foglakozó találkozókon meghívott résztvevők vagyunk. Rendszeresen szervezünk Tibet Napokat ahol a tibeti kultúrkör értékeivel lehet megismerkedni. Nemzetközi akciókban veszünk részt Tibet javára. Több kiállítást és koncertet rendeztünk, Tibettel rokonszenvező magyar művészek részvételével. Hiteles információkat adunk az aktuális tibeti helyzetről és a politikai viszonyokról.

A társaság mindennapi munkája két oldalról közelíthető meg. Egyfelől Tibet entitásának megőrzéséért és a tibeti nép emberi jogainak helyreállításáért végzett munka szemszögéből, másfelől a tibeti kultúra és a buddhista hagyomány bemutatásának és közvetítésének oldaláról. Az Alapítvány a Sambhala Tibet Központban fejti ki tevékenységét, ahol rendszeres tanításokat és előadásokat szervez a fenti témakörökben. Minden héten dokumentumfilmeket is vetítünk. A központ egy több ezer kötetes keleti-filozófiai könyvtárat is működtet diákok, a témával foglalkozók és általában minden érdeklődő számára. A dharma gyakorlók külön meditációs-termet használhatnak. A TST Sambhala Tibet Központ könyvesboltjában szinte minden, Magyarországon megjelent Tibettel és buddhizmussal kapcsolatos könyv kapható, valamint filozófiai antikvárium is működik. A Sambhala Tibet Központ a tibeti buddhizmussal és a tibeti kultúrával kapcsolatos könyvek, hanganyagok és egyéb kiadványok megjelentetésével is foglalkozik.

A csatlakozó munkatársak a szellemi ösvényt követik, valamint minden érzőlény boldogságáért, és saját maguk megvalósításáért tevékenykednek. A TST Sambhala Tibet Központ, mint szellemi műhely tevékenysége nemcsak két irányból, hanem két szinten is meghatározható. Az alapszint a bódhiszattva ösvény szintje, ahol az úton járó, a hagyomány tanításait követve tradicionális és/vagy egyéni módszereket alkalmazva önzetlenül segít minden érző lényt boldogsága elérésében. A TST Sambhala Tibet Központ közvetlen munkatársai, segítői és barátai ezt az utat járva a Tibet és a tibeti nép körül kialakult embertelen helyzetet tulajdonképpen eszközül használják fel minden érzőlény javára. Tehát leszögezhetjük, hogy nemcsak Tibetről van szó, hanem mindenről, és Tibet voltaképpen csak egy hangszer, amit megszólaltatunk, hogy mindenki hallja harmonikus vagy éppen diszharmonikus hangzását. Tibet mára földünk összes problémájának szimbólumává is vált. Ezen túlmenően megállapíthatjuk, hogy világunk és saját személyünk is csak akkor lesz kiegyensúlyozott és boldog, ha annak minden népe és része a harmonikus megoldásokat keresi földi életünk alatt.

Az alapszintre épülő második szint az önzetlen segítség módszerét felhasználva saját magunk  tiszta tudati lehetőségeit kiaknázva a világ, az emberiség szenvedését és negatív megnyilvánulásait változtatja meg. Vagyis motivációink, módszereink a bölcsesség valamint a szeretet irányában – nemcsak a példamutatás szintjén – fejtik ki hatásukat mindenre és mindenkire. Ez a kilátástalannak, reménytelennek tűnő módszer átgondolva mégiscsak az egyetlen lehetséges út mindannyiunk számára a tiszta, érdek nélküli és hiteles élet lehetőségéhez.

A Tibet emberi jogaiért, valamint a tibeti hagyomány megismertetéséért végzett munkánk színvonala érdekében szükségünk van munkatársak és barátok közreműködésére, segítségére. Csatlakozhatsz a Sambhala műhelyéhez mint közvetlen munkatárs és mint alkalmi segítőtárs.
Emellett az anyagi segítség is sokat jelent a nonprofit alapokra épülő Alapítvány számára.
Ha semmilyen anyagi vagy gyakorlati módon nem tudsz közreműködni, akkor válaszd a leghatásosabb segítséget: élj békében a szeretet és az együttérzés jegyében!

Webgalamb